Temele anului 2024

Atelierele practice de anul acesta, organizate în cadrul programului ”Meșterești la Muzeu – Învață un meșteșug în trei zile -” cuprind temele :

LUTUL  24 iunie, în 5, 17, 29 iulie și în 9, 21 august

Modelarea lutului în forme ceramice cu tehnici autentice (ex. modelarea manuală) sau cu tehnici adaptate (modelare cu roata olarului în forma modernă).

Cunoașterea materialelor și instalațiilor implicate în procesul de producere a ceramicii (lut, degresanți, înveliș – angoba/firnis, instalații, cuptoare). Realizarea decorului aplicat și incizat (butoni și brâu alveolat, incizii, etc.) și cunoașterea pigmenților care intrau în compoziția culorilor folosite în vremurile trecute.

 

SCRIEREA26 iunie, în 8, 19 , 31 iulie, în 12, 23 august

Recrearea unora dintre formele de scriere ale lumii antice: semne, elemente logografice (simboluri), litere (cu majuscule sau cursive), cifrele.

Sesizarea diferențelor între tipurile de scriere (cuneiformă- sumeriană, iconografică -egipteană) folosite civilizațiile antice și scrierea cu litere (alfabetele grec, fenician/ latin) sau cifre ( latine – arabe).

Informarea și familiarizarea cu tipurile de scriere folosite în spațiul de locuire al dacilor sau romanilor în urmă cu două milenii.

Înțelegerea diferențelor între scrierea cursivă și cea oficială în lumea romană și familiarizarea cu diferențele între scrierea oficială pe monumente, piatră, diplome militare- din Dacia romană, etc. și scrierea cursivă din grafitti, contractele legale (tăblițe cerate – Alburnus Maior, papirus), scrisori private (scrisori pe plăcuțe de lemn de la Vindolanda).

JOCURI –  28 iunie, în  10, 22 iulie, în 2, 14, 26 august

Prezentarea și recrearea unora dintre jocurile cunoscute a fi folosite în mediul roman (civil și militar), crearea de mini concursuri între echipe de participanți

Înțelegerea cadrului în care jocurile se desfășurau (obiceiurile din mediul militar roman – rota, thali/zaruri, duodecim scripta/ table).

Implementarea unui tip de joc – rota – într-o formula compatibilă cu activitatea de echipă, în format mărit ca dimensiuni.

Familiarizarea cu alte tipuri de jocuri ale lumii antice egiptene(seneth/ur) și romane – delta

PODOABE – 1, 12 , 24 iulie, în 5, 16, 28 august

Cunoașterea formelor simple de bijuterii folosite in epoca bronzului și a fierului (brățări, inele, spirale, torques, etc.

Crearea deprinderilor de bază pentru modelarea metalelor neferoase prin batere, deformare, torsionare și crearea propriilor bijuterii de factură dacică

  • Înțelegerea procesului de formare a unităților de bază dintr-o cămașă de zale (inelele) și a instalațiilor, uneltelor și tehnicilor care sunt implicate în îmbinarea inelelor și descoperirea tipurilor de îmbinări ale inelelor și multitudinii de aplicații și obiecte care pot fi create prin îmbinarea acestora.

MACHETE – 3, 15 , 26 iulie, în 7, 19, 30 august

Cunoașterea formelor arhitectonice din lumea antică și medievală, după informațiile oferite de descoperirile arheologice și reprezentările pe monumentele antice, cu utilitate religioasă, militară sau civilă. Recreerea unor modele simple de construcției cum ar fi: bordeiul antic și medieval, zidul dacic cu două fețe și umplutură, turnul roman cu mai multe nivele, castelul sau cetatea medievală timpurie..

Înscriere