Atelierele practice de anul acesta, organizate în cadrul programului ”Meșterești la Muzeu – Învață un meșteșug în trei zile -” cuprind temele :
Modelarea lutului – începutul meșteșugurilor
Modelarea lutului în forme ceramice cu tehnici autentice (ex. modelarea manuală) sau cu tehnici adaptate (modelare cu roata olarului în forma modernă). Cunoașterea materialelor și instalațiilor implicate în procesul de producere a ceramicii (lut, degresanti, înveliș – angoba/firnis, instalatii, cuptoare). Realizarea decorului aplicat și incizat (butoni și brâu alveolat, incizii, etc.) și cunoasterea pigmentilor care intrau în compoziția culorilor folosite în vremurile trecute.
Orfevrărie și bijuterii – primele semne ale modei și statusului social
Cunoasterea formelor simple de bijuterii folosite in epocabronzului și a fierului (brățări, inele, spirale, torques, etc. Cunoașterea și realizarea practică a unor elemente ale celei mai simple forme de îmbrăcăminte de protecție care provine din lumea celtică (cămașa de zale – lorica hamata). Crearea unor piese de inspirație antică din materiale precum sârma și tabla de metale neferoase.
Machetele- construcții miniaturale
Cunoașterea formelor arhitectonice din lumea antică și medievală, după informațiile oferite de descoperirile arheologice și reprezentările pe monumentele antice, cu utilitate religioasă, militară sau civilă. Recreerea unor modele simple de construcției cum ar fi: *bordeiul antic și medieval, *zidul dacic cu două fețe și umplutură, *turnul roman cu mai multe nivele, *castelul sau cetatea medievală timpurie..